28.9.05

Blogratia?

Yhteisö, kansalaisjournalismi, kansalaisvaikuttaminen, sananvapaus, demokratia, epäsuora vaikuttaminen, sensuurin kiertäminen. Suuria sanoja, jotka kaikki on liitetty tai liitetään bloggaamiseen ja keskusteluun sen merkityksestä. Tähän viittaa myös Sami Köykkä, kuulun Pinseri-blogin toinen omistaja ja alkuperäisen sekä nykyisen, "yhtiöitetyn" Blogilistan ylläpitäjä Anssi Miettisen haastattelussa, jonka Miettinen on tehnyt Hesarin blogijuttuprojektiinsa. Köykkä mainitsee, että hänestä "jotkut bloggaajat kokevat itsensä turhan tärkeiksi. Tämä puhe kansalaisjournalismista on ollut vähän sellaista mikä minua tuppaa hymyilyttämään. Jokainen bloggaaja nyt pitää itseään kauhean tärkeänäkin henkilönä.

Olen tästä aivan samaa mieltä. On niin kovin eri asia kirjoittaa blogia esimerkiksi miehitetystä Bagdadista kuin vaikkapa Kalliosta, vaikka Kallio olisikin suomalaisittain "rajun paikan maineessa". Irakissa tai jossain muussa epäselvässä tilanteessa olevassa maassa bloggaaminen saattaa olla väylä ajatuksille, joita on vaikea saada läpi valtamediassa. Internet on kai tällöin väylä nimenomaan ulkomaille, ohi toimitusten tai mediatalojen "ideologioiden" suoraan "vapaata" tietoa ja näkemystä janoaville "vapaan maailman" ihmisille - ikään kuin valomerkkejä vankilan ikkunasta, ainakin hieman kärjistäen. Tätä ajatusvyyhtiä pitäisi kyllä muokata viedä pidemmälle.

Joka tapauksessa on kiinnostavaa, millä perusteella suomalaiset "aktivistibloggajat", jos sellaisia on, kokevat tämän sanomisen muodon olevan erityisen hyvä tai vallankumouksellinen kansalaisvaikuttamisen keino Suomessa, jossa polittiinen ja yhteiskunnallinen päätöksenteko ja vaikuttamiskanavat ovat varsin vakiintuneita ja jähmeitä. Ei niin, että tämä olisi kannatettava asioiden tila. Tarkoitan, että tarvitaan varmasti jotain enemmän, jotain konkreettisempaa ja rakenteellisesti muokkaavampaa, jotta nämä jähmeät järjestelmät reagoivat. Politiikot tuskin lopulta lukevat blogeja, vaikka jotkut sellaisia sanovatkin kirjoittavansa.

"Kansalaisjournalismi itsessään on mielenkiintoinen asia, juuri tämä blogien vaikuttamismahdollisuus", toteaa Köykkäkin. Näin on, mutta mikä tai missä se mahdollisuus on? Onko se blogeissa itsessään vai kenties niiden herättämien ajatusten voimassa - jos siis ajatukset osataan muuntaa toiminnaksi, joka muutokseen lopulta johtaa. Ja toisaalta, piileekö juuri blogeissa näinä päivinä se ajatuksen kirkkaus, jokta muutoksen vaaditaan? Ja siksikö vain,e ttä ihmiset ovat nyt löytäneet tämän "uudenlaisen vaikuttamisen kanavan"?

Haluamme varmasti puolustaa demokratiaa, kaihdamme infokratiaa, mutta haluammeko edes tietää, millaista blogratia olisi?