18.10.06

Lontoon stidit

Tänään kello 18.15, jos Luoja suo ja työmarkkinatilanne, nousee kone Helsinki-Vantaan lentoasemalta kohti Lontoon Heathrow'ta. Kyydissä poikani ja minä. Piti olla koko perhe, mutta pienin on tautisen räkäinen, eikä halua mukaan. Ei pääse sitten äitikään.

Vuonna 1666 Lontoo paloi. Vuonna 1979 Ratsia lauloi, että Lontoon skidit sanoo niillon tylsää. Vuonna 2006 selviää, onko Matti Vanhanen maksanut tv-lupamaksunsa. Minä en ole, mutta lupaan kyllä hoitaa asian, ennen kuin minua pyydetään Ruotsin kulttuuriministeriksi. Lupaan siihen mennessä keksi myös parempia vitsejä.

On mahdotonta tietää, mihin me joudumme, kun lähdemme kotoa pois, eikä asiaan vaikuta, että menemme kerrankin kauemmas, aina meren taakse asti. Silti on häkellyttävää, miten olemme veljeni kanssa, sen, joka Lontoossa asuu ja jonka luokse menemme, puhuneet tulemisestamme kuin olisimme menossa korkeintaan Tampereelle. Joo mä tuun vastaan ja katsotaan sitte, voitte mennä torstaina keskustaan. Eikä meidän tarvitse pohtia, suunnitella tai oppia, miten ja missä, miten sinne pääsee ja missä kaikki on. Lontoo on lähellä, aivan tässä hollilla, ja me menemme sinne kuin jokapäiväiseen leipäkauppaamme. Etäisyydet kutistuvat. Jos Lontoossa tänä vuonna palaa, tai tänä viikonloppuna, täällä asiaa katsotaan eri asennossa kuin muutoin. Tai kun luin Ian McEwanin kirjaa Lauantai, joka yksi parhaista moneen vuoteen, elin joka päivä Lontoon mentaalisessa maisemassa, johon tuossa tarinassa kuuluivat Irakin-sodat vastaiset mielenosoitukset ja pelko siitä, että kohta, aivan pian, jotain hirvittävää tapahtuu. Niin kuin sitten kirjan ennustamalla tavalla tapahtui.

Ja jotenkin tuohon kaupunkiin liittää jo nyt niin valtavasti muistoja, niin isoja tunteita, niin eläviä ihmisiä ja paikkoja. Se on veljeni koti, ja jos siellä tapahtuu järkyttäviä asioita, ne tapahtuvat meidän lähellämme. Ja silti etäisyydet myös muualle ovat kutistuneet. Kun Lontoossa viimeksi oli vähällä tapahtua, tai kun otettiin kiinni ne, jotka olivat halunneet räjäyttää ne lentokoneet sen valtameren yllä matkallaan sinne, olimme koko perhe Berliinissä, itse asiassa lähdössä sieltä pois kohti Helsinkiä, ja pohdimme hetken aikaa mahdollisuutta, että emme pääsisikään, että jokainen mahdollinen lentomatka jäisi juuri sinä päivänä tekemättä. Silloin Lontoo, Berliini ja Hyvinkää olivat kuin saman korttelin eri puolilla, aivan juuri tuossa, kävelymatkan ja välittömän kokemisen päässä, sillä kaikki, mitä meille juuri sillä hetkellä tapahtui, tuntui tapahtuvan näissä kolmessa paikassa yhtä aikaa.

Mutta miksi minä koko ajan puhun tulipaloista?

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Maailma on tulipalo siinä missä maapallo on tulipallo. Ja onhan se.

Toivotan hyvää matkaa sinulle ja pojallesi. Kirjoitat niin lämpimästi, että tuntuu siltä, että tunnen teidät.

Maailma ei kuitenkaan ole kylä. Tai se riippuu siitä, kuka kylän määrittää. Ehkä Lontoo-Berliini-Hyvinkää -triadi on kylä. Sinulle.

Onneksi meillä jokaisella on tutut kylämme (oxymoron), olivatpa ne minkä kokoisia tahansa.

13:13  

Lähetä kommentti

<< Home